Artrose in de handen

Artrose in de handen, of hand, start vaak met een pijn in de pols, vinger of duim. Zo zult u merken dat de klachten op z’n ergst zijn, wanneer deze een tijd niet of amper bewogen hebt. De stijfheid en pijn vermindert gelukkig sterk zodra u een halfuur wakker bent en de gewrichten gebruikt. Dit is uiteraard bij elke persoon anders. Sommigen hebben dit al na enkele minuten. De pijn kan erger worden, wanneer u deze extra belast of kracht gebruikt bij uw werkzaamheden met deze gewrichten.

Artrose HandenBij Artrose in de handen en vingers, kunnen deze er soms wat appart uitzien. Aan de randen van de gewrichten waar Artrose van toepassing is, groeit namelijk extra bot. Hierdoor lijken uw gewrichten extra dik. Als het gewricht dik en warm wordt, dan is deze hoogstwaarschijnlijk ook nog eens ontstoken. Door het bijgroeien van extra bot, is het soms niet meer mogelijk om bepaalde handelingen uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is de vingers niet helemaal kunnen strekken en/of buigen.

Ontstaan van Artrose

Artrose komt een boel voor, echter hoe het ontstaat is nog steeds niet duidelijk. Artrose komt het meest voor bij ouderen, vrouwen, mensen waarbij het in de familie veel voorkomt en bij mensen die de gewrichten sterk belasten door hun werk. Ook is het mogelijk dat het ontstaat wanneer er een ongeval met uw hand is gebeurd.

Artrose Symptomen

Artrose in de handen is iets dat erg snel aan de hand van het rijtje van klachten kan worden vastgesteld. Echter als dit niet het geval is, dan kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden, maar ook hierop is het niet altijd zeker of dit wel met uw klachten te maken heeft.

Handen behandelen

Bij Artrose is het altijd erg belangrijk om de gewrichten soepel te houden aan de hand van beweging, echter kijk uit voor overbelasting. Zo kunt u de spieren in uw hand regelmatig oefenen, zodat deze sterker worden en u minder pijn krijgt wanneer de Artrose weer op komt dagen. Ook zorgt u hiervoor dat de spieren niet zo erg stijf worden Als u uw pols- en handspieren regelmatig oefent (een halfuur per dag), worden ze sterker en voorkomt u dat ze stijf worden en pijn gaan doen. U kunt bijvoorbeeld de polsen buigen en strekken, een vuist maken, en de vingers strekken en spreiden.

Medicijnen

Om de pijn te verminderen kunt u een crème of gel op het pijnlijke gewricht smeren. Ook paracetamol, of als dat niet helpt diclofenac of naproxen, kunt u slikken om de pijn te verminderen en ook de ontsteking iets kunnen verminderen. Ga hiervoor echter eerst even voor langs de huisarts die u nog meer kunt informeren over medicijnen bij artrose in de handen.

23 thoughts on “Artrose in de handen

 1. Ook ik heb artrose in m’n handen heb ik hiermee ook kans dat het in andere delen van m’n lichaam komt?

 2. Heb artose in mijn handen als ik s,morgens opstaat kan ik mijn handen bijna niet meer bewegen,wat moet ik doen, mijn dokter zegt dat het artrose hij is en niet bijna niets aan te doen .
  watmoet ik doen om de pijn te verminderen .
  mvg marc

 3. Mijn linkerpinkwerd aan de onderkant ineens heel dik,heb moeite met buigen en het onderste gewricht,
  steekt af en toe erg en met handelingen heb ik ook pijn zou het atrose kunnen zijn?

 4. Ook ik heb artrose in mijn handen en vooral aan de topgewrichten van mijn middelvingers. Het is soms erg pijnlijk na werkzaamheden met water. Insmeren met SRL-gelei helpt wel tijdelijk.
  mvg , An

 5. Wat is en goed medicijn tegen artrose in handen en voeten?
  Ik ben diabetes en heb ook last van hypertensie
  Daar gebruik ik ook medicijnen voor. ik ben insuline afhankelijk
  Graag goede raad.

  Vriendelijke groeten van Grietje Ploegman

 6. Ik heb afgelopen dinsdag van mijn huisarts te horen gekregen dat ik Artrose heb. Het begon toen ik een aantal dagen daarvoor opstond en mijn (linker) duim ontzettend pijn deed. De pijn werd in de loop van de dag alleen maar erger en erger. Hetgeen ik lees op internet is dat je bij het wakker worden juist heel veel pijn moet hebben, maar dat heb ik dus niet. Als ik op sta denk ik dat ik de hele wereld aankan, maar als ik dan onder de douche vandaan kom en me aangekleed heb dan begint het te steken en te doen. Het zit nu ook in mijn handpalm en ook mijn pols begint pijn te doen. Helaas heb ik sinds gister ook last van mijn rechterduim en daar baal ik van. Er zijn foto’s gemaakt maar heb de uitslag nog niet binnen. Wie heeft tips voor mij…………?????

 7. Ik heb ook regelmatig last van mijn vingers en handen. Ze doen pijn en soms lijkt het wel alsof ze verdooft zijn. s’morgens lijkt het alsof ik spierpijn heb in mijn handen en vingers en kan ze niet plooien. Deze pijn is een tijdje weggebleven maar sinds kort heb ik er weer last van. Bij sommige momenten moet ik mijn ringen en horloge uit doen omdat het pijnlijk aanvoelt (alsof ze een straling doorgeven).
  Nu is mijn vraag of dit artrose kan zijn, ook al ben ik nog maar 27.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groeten,

  Sophie

 8. volgens de huisarts heb ik geen.artrose maar ik.denk zelf van wel.
  pijnlijke handen vingers pijnscheuten.
  volgens de huisarts komt het door de overgang.
  wat denken jullie ervan?
  vriendelijke groet.jeanne marie hendriks.

 9. Ik heb sinds weken last van mijn handen, rechts is het het ergst. Vooral mijn duim en handpalm, ik kan er niets mee. Snachts voel ik ook mijn handen soms prikkelen, doof gevoel, en mijn duim lijkt smorgens wat dikker. Na een half uur gaat het beter.
  Ook heb ik al een jaar een tennisarm. Ik ben pas 51 jaar. De dokter heeft me geprikt op reuma. Maar als ik dit bovenstaande lees dan lijkt het wel atrose??

 10. Ik heb artrose aan mijn handen. Linker duim reeds 3x geopereerd, 3x een nieuw gewricht. In 2 jaar tijd, 1/2 jaar gips. Geen baat, nog steeds pijn en moeilijk te gebruiken. linker middelvinger blijft krom vastzitten, trigger finger.
  Veel pijn links en rechts. Linker hand ringvinger, was trigger finger, is nu al vanaf 13 november 2012 geopereerd, maar blijft dik en zeer pijnlijk. Nu heb ik beide handen zoveel pijn, dat ik vaak afhankelijk ben van hulp van anderen. Wie heeft dezelfde of gelijke ervaring? Wat kan ik nog doen??
  mvg. Mieny

 11. Heb ook artrose in handen,knie,rug en schouder.naast 4maal daags 2paracetamol heb ik veel baat bij Voltaren gel.Maximaal twee weken achtereen gebruiken.

 12. Ik heb artrose in mijn handen.Linkerhand al drie keer aan geopereerd en een keer cortisonenspuiten onder echo laten spuiten in de duimmuis en polsband. Maar helaas geen resultaat . Heb nu een siliconenbraces voor overdag en voor de nacht.Kreeg te horen funtie van de duim verergerd en kan functieverlies hebben.Met de spalken krijgt mijn hand en vooral mijn duimmuis rust.Ben nu ook met medicijnen bezig. Ik werk in de catering,kan met de braces goed werken en met de nachtbraces staat mijn hand in rust .Wie heeft dezelfde of gelijkwaardige ervaring ? mvg. Lilian

 13. Heb zelf ook Artrose in beide handen.Ik heb in het verleden wel pijnstillers gebruikt maar die helpen niet! Ik ben daarom met de pijnstillers gestopt mede ook op aanraden van de specialist,volgens hem helpen die toch niet en moet je er mee leren leven.Braces geven inderdaad veel rust maar helaas blijft de kwaal bestaan.Heb wel angst voor de toekomst omdat het verergerd.Ik heb meerdere ziektes maar Artrose is voor mijn gevoel de meest lastige.

 14. nout calvis
  heb een tijd geleden te horen gekregen dat ik ernstige artrose heb
  in mijn voeten ,knie, en handen
  nu is het al zover dat ik geopereerd ga worden aan mijn linkerhand
  de duim is helemaal kapot en schiet regelmatig uit de kom zeer pijnlijk
  niets hielp nog heb 4 weken in het gips gezeten en nog ging de pijn niet weg
  dus het enige wat nog rest is een operatie
  3 jaar geleden hebben ze dezelfde operatie gedaan aan mijn tenen die hebben ze vast gezet
  zeer pijnlijke operatie maar het heeft wel geholpen daar heb ik geen last meer van
  wie heeft er ook operaties gehad in de hand? vanwege artrose en hoe is die verlopen?
  M.V.G. N.Calvis

 15. Misschien artrose? Ik heb sinds 4 jaar last van me hand. Als ik bijv. Schrijf of me haar stijl dan word het dik tussen me wijsvinger en duim en doet het onwijs veel pijn. Kan iemand mij helpen wat dat inhoud.

 16. yasmina
  het lijkt wel op artrose dat heb ik ook aan beide handen
  nu is mijn linkerhand erger dan mijn rechter
  ik word binnenkort geopereerd aan mijn linkerduim
  omdat die zo vergroeid is dat hij steeds uit de kom gaat
  en pijnstillers niet meer helpen
  als ik jou was dan ging ik naar de dok
  je kan er maar beter optijd bij zijn
  groetjes nout

 17. Ook ik Heb veel pijn aan handen knie en voeten ook rug met die kou was het nog erger veel pijnstilling helpt niet zo meer kan niet slapen van de pijn reumatoloog stuurden mij naar de ergotherapeuten je mag zo weinig doen half uurtje dit weer zitten en dat zode hele dag het helpt niet veel al met al en ik voel mij net een bejaarden moet maandag onder de c t scan want die rug is een drama hij is al vast gezet ik raad dat ieder een af je voeld die staaf zitten drukt tegen zenuwen ? De medicijnen arcoxia helpen wel wat maar als ik klusjes in huis doe zijzelf gauw dik al met al moe en de balen jannie

 18. Ik ben afgelopen maandag geopereerd aan mijn rechterhand middel en ring vinger van artrose, dit gedaan omdat de pijn te overheersend was de chirurg heeft gezegd dat de vingers op een stand van 15 graden vastgezet worden en dat de pijn dan weg is nu weet ik meer over zes weken nadat alle behandelingen klaar zijn de operatie plaatselijk verdoofd ging erg goed wel een ervaring. De pijn valt mee alleen de tweede dag nu wil ik u vertellen ik heb het in al mijn vingers en pols de pols is in 2008 geopereerd en mijn ervaring is geweldig geen last meer gehad ja je bent beperkt maar je past je snel aan .ik slikte lange tijd artotec deze helpen niet nu alleen indien nodig paracetamol.
  Marita

 19. met voltaren kun je de pijn voor korte tijd verminderen, omdat die gel koud aanvoelt

 20. het gewricht van mijn middenvinger is twee keer zo dik en doet pijn met buigen , het blijft hangen als ik er druk op zet met werkzaamheden , ben x aantal keren geopereerd aan CTS en trigger en dupuytren het is vermoedelijk artrose maar kan ik er aan geopereerd worden ( nieuw gewricht ? )

 21. allemaal heel herkenbaar ik kreeg lat van mijn neik toen een brandende schouder toen werd ik snachts wakker met een gigantische aanval alsof er een vracht wagen over me heen had gereden alles in 2 maanden tijd ze zijden waarschijnlijk een nek wervel verkeerd.. opf in de rug de pijn was namelijk rechts sinds al 2 maanden gevoel tintelen en gevoel dat het 2 keer zo dik is in de nacht al heel snel als ik slaap begint dat en word ik wakker van de pijn nu begint het links ook
  10 keer fysio gehad met schok therapy dat helpt altijd een beetje, soms klijk het beter e gaan en dan opeens is het 2 keer zo erg weer ,foto’s gemaakt de een echt atrose de andere zegt nee is een nek wervel die een zenuwen dicht drukt, dat hoop[te ik maar nu weet ikvrij zeker dat het atrose is nu het ook links in mn hand begint, en verschrikkelijke pijnlijke en nare ziekte , oja ik ben diabeet! b

 22. Hoi,
  Ik heb sinds een week, als ik wakker wordt, pijn aan m’n vingers. T gaat voornamelijk over m’n rechterhand (pink, ringvinger en middelvinger). De pijn verdwijnt wel na een paar uur. Enig idee wat dit is???

 23. @Sophie

  Dat kan zeker, ik zelf ben 28 en heb artrose in mijn vingers. Het komt veel vaker voor bij ouderen maar dat wil helaas niet zeggen dat het op jongere leeftijd überhaupt niet kan voorkomen.

Comments are closed.