Artrose in de Handen

Artrose in de handen, of hand, start vaak met een pijn in de pols, vinger of duim. Zo zult u merken dat de klachten op z’n ergst zijn, wanneer deze een tijd niet of amper bewogen hebt. De stijfheid en pijn vermindert gelukkig sterk zodra u een halfuur wakker bent en de gewrichten gebruikt. Dit is uiteraard bij elke persoon anders. Sommigen hebben dit al na enkele minuten. De pijn kan erger worden, wanneer u deze extra belast of kracht gebruikt bij uw werkzaamheden met deze gewrichten.

Artrose HandenBij Artrose in de handen en vingers, kunnen deze er soms wat appart uitzien. Aan de randen van de gewrichten waar Artrose van toepassing is, groeit namelijk extra bot. Hierdoor lijken uw gewrichten extra dik. Als het gewricht dik en warm wordt, dan is deze hoogstwaarschijnlijk ook nog eens ontstoken. Door het bijgroeien van extra bot, is het soms niet meer mogelijk om bepaalde handelingen uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is de vingers niet helemaal kunnen strekken en/of buigen.

Ontstaan van Artrose

Artrose komt een boel voor, echter hoe het ontstaat is nog steeds niet duidelijk. Artrose komt het meest voor bij ouderen, vrouwen, mensen waarbij het in de familie veel voorkomt en bij mensen die de gewrichten sterk belasten door hun werk. Ook is het mogelijk dat het ontstaat wanneer er een ongeval met uw hand is gebeurd.

Artrose Symptomen

Artrose in de handen is iets dat erg snel aan de hand van het rijtje van klachten kan worden vastgesteld. Echter als dit niet het geval is, dan kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden, maar ook hierop is het niet altijd zeker of dit wel met uw klachten te maken heeft.

Handen behandelen

Bij Artrose is het altijd erg belangrijk om de gewrichten soepel te houden aan de hand van beweging, echter kijk uit voor overbelasting. Zo kunt u de spieren in uw hand regelmatig oefenen, zodat deze sterker worden en u minder pijn krijgt wanneer de Artrose weer op komt dagen. Ook zorgt u hiervoor dat de spieren niet zo erg stijf worden Als u uw pols- en handspieren regelmatig oefent (een halfuur per dag), worden ze sterker en voorkomt u dat ze stijf worden en pijn gaan doen. U kunt bijvoorbeeld de polsen buigen en strekken, een vuist maken, en de vingers strekken en spreiden.

Medicijnen

Om de pijn te verminderen kunt u een crème of gel op het pijnlijke gewricht smeren. Ook paracetamol, of als dat niet helpt diclofenac of naproxen, kunt u slikken om de pijn te verminderen en ook de ontsteking iets kunnen verminderen. Ga hiervoor echter eerst even voor langs de huisarts die u nog meer kunt informeren over medicijnen bij artrose in de handen.